زن، خود را نیز به اندازه همسرش دوست دارد و به حفظ شخصیت خویش علاقهمند است. دوست دارد محترم و گرامی باشد. از تحقیر و توهین رنجیده خاطر میشود. اگر به او احترام شود، احساس شخصیت میکند و به کار و زندگی دلگرم میشود. از احترام و احترام کننده خوشش می آید و از توهین و توهین کننده متنفر میشود.
آری در زندگی زناشویی، یک زن بیشتر انتظار دارد که همسرش به او احترام بگذارد و چنین انتظاری پربیراه نیست؛ زیرا شوهرش را شریک زندگی و بهترین یار خویش میداند. ائمه گرامی ما نیز در تکریم و حفظ شخصیت همسر خویش میکوشیدند و در روایتهای بسیاری، سخنان ارزشمندی در این باره بیان کردهاند.
حضرت صادق علیه السلام از پدرش نقل کرده است که فرمود: «هر کس زن گرفت، باید او را گرامی و محترم بهشمارد.» پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: «زنان را گرامی نمیدارند، مگر افراد بزرگوار و به آنان توهین نمیکنند، جز مردم پست و فرومایه.» و سرانجام، خود آن حضرت در جایی دیگر فرمود: «هر کس به خانوادهاش توهین کند، خوشی زندگی را از دست خواهد داد».
زن از نظر اسلام، مهمان محترمی است که از جنبه احترام، مهمان است، از جهت دخالت در امور زندگی، شریک شوهر میشود و از نظر امور داخل، مدیر و سرپرست خانواده است و هنگامی هم که بچهدار شود، مادر خانواده و مادر اجتماع میشود. پس بر مرد مسلمان است که پیش از ازدواج کمی تأمل کند و بپذیرد که وظیفه سنگینی بر دوش او گذاشته میشود؛ دین او گاهی همسرش را امانت خدا معرفی میکند و گاهی مهمان صاحب اختیاری که باید احترامش کرد و از خطایش گذشت و با او سازش کرد.
بنابراین حضرت علی علیه السلام چون همسرش فاطمه علیهاالسلام را به خاک سپرد، فرمود: «امانت خدا از دست من گرفته شد.» بنابراین، مردی که سعادت دنیا و آخرت را میخواهد، میباید به دستورات انسان ساز ائمه و بزرگان دین گوش دل فرا دهد. امام صادق علیه السلام فرمود: «هر که با خانوادهاش خوش رفتاری کند، خداوند عمرش را طولانی میگرداند».